ghee

Ghee – cenne właściwości odżywcze i lecznicze

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Tłuszcze dzielą się na dwa rodzaje: nasycone, czyli te pochodzenia zwierzęcego oraz nienasycone – roślinne. Tłuszcze nasycone zasadniczo uważa się za niekorzystnie wpływające na nasze zdrowie, zaś roślinne cechują się dobroczynnym działaniem. Jedynym, z całą pewnością, godnym uwagi tłuszczem pochodzenia zwierzęcego, który zwłaszcza w ayurvedzie uchodzi za bardzo zdrowy jest ghee. Co sprawia, że ten zwierzęcy tłuszcz ma na nasz organizm pozytywne działanie?

 Czym jest ghee?

Obecnie ghee króluje zarówno w kuchni, medycynie a także w kosmetyce. To tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, jednakże w przeciwieństwie do produktów z tej kategorii nie oddziałuje negatywnie na organizm, lecz przeciwnie niesie ze sobą pozytywne skutki. Pozyskiwane jest z roztopionego masła, które podgrzewa się na bardzo wolnym ogniu.

W kuchni ayurvedyjskiej jest szeroko stosowany zarówno do smażenia, pieczenia, gotowania, jak i służy jako składnik do potraw duszonych i w sosie własnym. Ciekawostką może być fakt, że na terenie Indii ghee uważany jest za szlachetny. Stosuje się go więc nie tylko w kuchni i medycynie, ale nawet do celów sakralnych.

Jak z masła wydobyć masło? – samodzielnie przyrządzenie ghee

Tłuszczu zwierzęcego ghee można używać pod wielką ilością różnorodnych postaci. Nie przypala się, nie jełczeje a także się nie dymi. W ayurvedzie stosowany jest w czasie długo utrzymującej się gorączki, anemii, a także w chwili, kiedy chcemy oczyścić organizm z toksyn. Ghee zaleca się osobom osłabionym fizycznie, borykającym się z problemem kaszlu, czy też wrzodami żołądka. Sprawdza się także w kosmetyce, ponieważ czyni stawy elastycznymi, dba o skórę, oczy oraz leczy zewnętrzne rany, hamuje procesy starzenia się.

Na uwagę zasługuje fakt, że w medycynie ayurvedyjskiej ghee jest nośnikiem dla różnych ziół leczniczych. Panuje przekonanie, że to dzięki niemu substancje lecznicze docierają do odpowiednich tkanek naszego ciała.

Sam stwórz masło z masła

Jeżeli chcemy w domowych warunkach otrzymać ghee powinniśmy przygotować garnek o dnie ciężkim i zaopatrzyć się w masło niesolone, które w swoim składzie posiada 82% zawartości tłuszczu. Masło oczywiście wrzucamy do garnka i czekamy, aż roztopi się na średnim ogniu.

Zaobserwować możemy, że na powierzchni masła po pewnym czasie pojawi się piana. To właśnie jej chcemy się pozbyć, ponieważ powoduje, że masło się przypala. Regularnie mieszany rozpuszczające się masło, aby owa piana nie przywarła do garnka. Piana pod wpływem temperatury zacznie się formować w nieapetycznie wyglądające odpadki, dlatego można usunąć ją z powierzchni.

Masło trzymamy na ogniu do czasu, kiedy stanie się przeźroczyste. W ten sposób otrzymamy ghee, które przecedzić za pomocą gazy możemy do ceramicznego naczynia. Dzięki temu osad wytworzony w czasie topienia nie dostanie się do produktu, jaki chcemy uzyskać.

Prawidłowo „wyprodukowane” ghee ma kolor złota, jest przeźroczyste a zapachem przypomina preparowaną kukurydzę.

Warto mieć na uwadze, że najwyższej jakości ghee nie jest otrzymywane z masła, jakie możemy nabyć w sklepie, lecz z naturalnego masła, które zrobione jest z ubijanego jogurtu. W przypadku tym zachodzi bowiem proces fermentacji, który podwyższa wartości lecznicze ghee, a także sprawia, że jego przydatność do spożycia sięga nawet kilkudziesięciu lat.

Jak ghee wpływa na nasze zdrowie?

Tłuszcze zwierzęce negatywnie oddziałują na organizm, są sprawcą szeregu chorób oraz ogólnie złego samopoczucia. Wyjątek stanowi wśród nich masło ghee.

Ghee jest nieodłączną częścią bardzo wielu zielarskich indyjskich receptur. W pierwszej kolejności zioła smaży się w ghee, ponieważ pomaga ono w rozprowadzeniu właściwości leczniczych ziół po całym organizmie. Dodatkowo ułatwia również lipidowy transport międzykomórkowy.

 Ghee warto zastosować na:

  • Trawienie, ponieważ likwiduje nadmiar kwasów żołądkowych i poprawia proces trawienia
  • Oparzenia, gdyż działa podobnie jak aloes. Pomaga w gojeniu się trudnych ran
  • Umysł, albowiem usprawnia go, poprawia proces zapamiętywania, koncentracji i uczenia się
  • Leczy choroby wrzodowe, zaparcia
  • Warto stosować go przy chorobach skóry oraz oczu
  • Wygładza skórę, czyni ją bardziej jędrną
  • Jest niezwykle bogaty w antyoksydanty
  • Wzmacnia system immunologiczny, podnosi odporność organizmu
  • Leczy choroby serca
  • Posiada właściwości antywirusowe
  • Induski stosują ghee w celu rozjaśnienia skóry

 

 

Żyjesz zdrowo i zainteresował Cię temat Ghee? Chcesz żyć zdrowo? Ustalić właściwą dietę oraz walczyć z chorobami?

Wsparcie zapewni Festiwal Zdrowia 2017, który startuje 18 marca.

logo fundacji

X Festiwal Zdrowia pod hasłem:

„Razem budujemy zdrowe społeczeństwo”,

to największe wydarzenie w Polsce, które związane jest z profilaktyką zdrowia.

To 12 obszarów tematycznych podzielonych na 44 warsztaty, w których Ty również możesz uczestniczyć.

Sprawdź szczegóły Festiwalu:


https://rejestracja.kobietainatura.pl/

Serdecznie zapraszamy!

2 comments on “Ghee – cenne właściwości odżywcze i lecznicze

Odpowiedz na „~trumphAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.