e w żywności

E w pigułce – czyli krótka ściąga o chemicznych dodatkach w jedzeniu

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Poznaj prawdę! Co oznaczają symbole E zawarte w jedzeniu?

Martwisz się, że zjadasz samą chemię? Dowiedz się, co oznaczają symbole E umieszczone na opakowaniach produktów spożywczych!

E 102: tartrazyna

Występowanie: dodawana do zup w proszku, galaretek, musztardy i dżemów
Skutki uboczne: może nasilać reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, a w połączeniu z konserwantami może wywoływać ADHD u dzieci

E 110: żółcień pomarańczowa

Występowanie: dodawana do gum do żucia, marmolady, zbożowych płatków
Skutki uboczne: może nasilać objawy astmy i może mieć działanie rakotwórcze

E 122: azorubina

Występowanie: dodawana do napojów, lodów i wyrobów cukierniczych
Skutki uboczne: niebezpieczna dla chorych na astmę, może powodować nadpobudliwość

E 131: błękit patentowy

Występowanie: dodawany do słodyczy, lodów, mlecznych deserów
Skutki uboczne: może wywoływać pokrzywkę i nadpobudliwość

E 210-213: kwas benzoesowy i benzoesany

Występowanie: konserwanty dodawane do soków i napojów, sosów owocowych i warzywnych, margaryn, konserw rybnych
Skutki uboczne: mogą wywołać wysypkę i podrażniać żołądek, groźne dla osób uczulonych na aspirynę

E 220-228: dwutlenek siarki i siarczany

Występowanie: dodawane do suszonych owoców, soków, dodatków w słoiczkach (chrzan, musztarda), wina
Skutki uboczne: może powodować bóle głowy i nudności

E 249-252: azotyny i azotany

Występowanie: dodawane do mięs, wędlin, pasztetów i parówek
Skutki uboczne: powodują zaburzenia w transporcie tlenu do komórek, przyczyniają się do pojawienia rakotwórczych substancji w organizmie

E 400: kwas alginowy

Występowanie: dodawany do lodów, deserów, dżemów, marmolad
Skutki uboczne: może przyczyniać się do powstania anemii

E 407: karagen

Występowanie: dodawany do śmietanek pasteryzowanych, mleka w proszku, wędlin, lodów, dżemów
Skutki uboczne: powoduje wzdęcia

E 450: difosforany

Występowanie: substancje spulchniające stosowane w serach topionych i wędlinach
Skutki uboczne: mogą pogorszyć wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu oraz pogłębiać osteoporozę

E 621-622: glutaminian sodu, glutaminian potasu

Występowanie: dodawane do przypraw do zup, sosów i innych produktów w proszku
Skutki uboczne: mogą przyspieszać bicie serca, powodować bóle głowy

E 631: inozynian sodu

Występowanie: dodawany do zup i dań w proszku, konserw
Skutki uboczne: groźny dla osób z kamicą nerkową

E 950: acesulfam K

Występowanie: słodzik dodawany do leków, napojów niskokalorycznych
Skutki uboczne: może wywoływać nowotwory

E 951: aspartam

Występowanie: słodzik dodawany do produktów typu light, napojów niskokalorycznych
Skutki uboczne: ma szkodliwe działania w połączeniu z alkoholem

E 954: sacharyna

Występowanie: słodzik dodawany do napojów, dietetycznych przetworów mlecznych
Skutki uboczne: może powodować nowotwory pęcherza

Wpis zaczerpnięty z: http://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,symbole-e-w-jedzeniu-co-oznaczaja-i-jakie-sa-skutki-uboczne,10038613,artykul.html

4 comments on “E w pigułce – czyli krótka ściąga o chemicznych dodatkach w jedzeniu

  1. Super pomocny wpis! Ja od jakiegoś czasu szczegolnie uważam co jem, ponieważ nasiliła mi się pokrzywka i po każdym takim „torebkowym” jedzeniu muszę uciekać na pogotowie :P Niestety, nie każdy zdaje sobie sprawę z konsekwencji niezdrowego odżywiania, nie mówię żeby jeść same warzywa i owoce, ale unikać przypraw torebkowych, czy też „pomysłów na…”.

  2. W obecnych czasach, modne stają się bezcukrowe napoje oraz rózne preparaty dietetyczne, w tym odżywki dla sportowców, odzywki dla dzieci, w których w miejsce cukru stołowego czy syropów glukozowo-fruktozowych wprowadza się syntetyczne substancje słodzące. W prasie i internecie pojawiają się informacje związane z podejrzewaną szkodliwością niektórych substancji słodzących. Są one dopuszczana do stosowania w środkach spożywczych i lekach.
    SZTUCZNE SŁODZIKI CZYM SA ? >>> https://zdrowie-natura-uroda.blogspot.com/2016/02/ukryta-prawda-chemia-w-zywnosci-e.html

Odpowiedz na „~MarekAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.