jedzenie

Te składniki jesz codziennie, lecz wolałbyś na pewno o nich nie wiedzieć…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Zobacz kilka najbardziej kontrowersyjnych składników, które znajdują się w naszym współczesnym menu.

Na pewno nieświadomie sięgasz po nie każdego dnia.

Przerażające jest to co jemy!

L-cysteina to aminokwas stosowany w celu przedłużenia przydatności do spożycia w takich produktach jak chleb. Można ją uzyskać m.in. z upierzenia kaczek czy piór kurczaków oraz rogów krów. Jednak większość pochodzi z ludzkiego włosa. Istnieją domysły, że większość włosów stosowanych do wytwarzania L-cysteiny pochodzi z Chin, skąd są zbierane w salonach fryzjerskich.

Płynu przeciw zamarzaniu nie pije się prosto z plastikowej butelki, ale zawarty w nim glikol propylenowy obecny jest w większości produktów,  od kosmetyków do farmaceutyków. Można go znaleźć również w elektronicznych papierosach.

Jeśli jesz lody waniliowe, truskawkowe lub malinowe, prawdopodobnie spożywasz również kastoreum, czyli wydzieliny analne bobra. Na świecie są wciąż kraje, gdzie pozyskiwanie tej substancji jest legalne, a zwierząt jest na tyle dużo, że można otrzymywać ją w ilościach przemysłowych.

Polacy lubią świętować przy piwie, ostatnio szczególnie przy lokalnych wyrobach. Niestety znajduje się w nich karuk, substancja otrzymywana z pęcherzy pławnych ryb jesiotrowatych. Pomaga usunąć „zmętnienie” z końcowego produktu.

Wiele przetworzonych produktów zawiera długą listę barwników, a wiele z nich otrzymywanych jest ze… smoły węglowej. Można je również znaleźć w środkach ochrony roślin oraz niektórych lekach.

 

Wypełniacz silikonowy znajdujący się np. w implantach piersi możemy również znaleźć w produktach mięsnych. Dimetylopolisiloksan używany jest również przez piekarzy. To właśnie dzięki niemu chleb nie przywiera do formy.

Koszenila, inaczej kwas karminowy, to czerwony barwnik naturalny uzyskiwany ze zmielonych i wysuszonych czerwców kaktusowych. Możemy go znaleźć np. w kolorowych napojach i sokach.

Wytwarzanie żywności w obiektach przemysłowych może skończyć się obecnością sierści gryzoni w gotowych produktach. Amerykańska organizacja FDA pozwala na pewne jej ilości w jedzeniu, oficjalnie nazywane jest to „wadą nieuniknioną„.

Zakazany w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, został dopuszczony do użytku w UE. Boraks, bo o nim mowa, stosowany jest w farmacji oraz kosmetyce. W Polsce stosuje się go również jako preparat na mrówki. Produktom żywnościowym nadaje teksturę, służy również jako środek konserwujący.

wpis zaczerpnięty: http://wiadomosci.onet.pl/

 

 

 

5 comments on “Te składniki jesz codziennie, lecz wolałbyś na pewno o nich nie wiedzieć…

  1. Bardzo ciekawych informacji można się dowiedzieć dzięki Twojemu blogowi. Jestem jednak niebywale rozczarowany manipulacją jaką się posługujesz w tym artykule, żeby osiągnąć oczekiwany efekt. Na przykład:
    1. L-cysteina – jest stosowana m.in. w chlebach w celu przedłużenia przydatności. Pomijasz jednak fakt, że pełni w naszym organizmie funkcje budulcowe.
    L-cysteina w wyjątkowy sposób przyczynia się do oczyszczania naszego organizmu (ponieważ wiąże ze sobą wiele substancji chemicznych). Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, oczyszcza ludzki organizm z toksycznych substancji i wolnych rodników tlenowych i czynników chorobotwórczych. Jest potocznie nazywana strażnikiem ludzkiego organizmu, ponieważ jest prekursorem glutationu (jest to peptyd właściwie niewystępujący w naszej diecie, organizm wytwarza go samodzielnie przy udziale cysteiny). Glutation sprawia, że ludzki organizm funkcjonuje prawidłowo – bierze udział w regeneracji wielu układów, narządów i tkanek. W zasadzie, kontroluje wszelkie procesy życiowe, np. tworzenie się białek mięśniowych czy odbudowę. Dotyczy to zarówno mięśni szkieletowych jak i narządów wewnętrznych.

    Domysły są dalej domysłami.
    Pomijasz jednak fakt, że Cysteina występuje głównie w białkach zbóż oraz kukurydzy.

    2. Glikol propylenowy uznawany jest za związek nieszkodliwy dla zdrowia lub o bardzo niskiej szkodliwości. Przeprowadzono badania, również szczegółowe na zwierzętach, które wykazały nikłe zagrożenie glikolu propylenowego dla zdrowia.
    - nie stwierdzono by powodował uczulenia
    - nie wykazuje rakotwórczości
    - nie jest mutagenny

    W odróżnieniu od glikolu polipropylenowego i glikolu etylenowego, glikol propylenowy nie jest toksyczny.

    3. „kastoreum, czyli wydzieliny analne bobra”
    To jest co najmniej niedopowiedzenie. Kastoreum to żółtawa substancja będąca wydzieliną gruczołów skórnych bobra europejskiego oraz kanadyjskiego. Nawet jeśli gruczoły znajdują się w okolicy odbytu, to w czym problem? Piżmo jest pozyskiwane głównie z wydzieliny gruczołów okołoodbytniczych piżmowca.

    4. karuk – co złego jest w pęcherzykach pławnych ryb?
    Pęcherzyk pławny – Utworzony z cienkiej, elastycznej, nieprzepuszczalnej dla gazów błony, wypełniony mieszaniną azotu, tlenu i dwutlenku węgla
    A ludzie jedzą flaki… Nawet jeśli nie w postaci np zupy, to z każdą kiełbasą i to nie jest już obrzydliwe?:>

    Po przeczytaniu tego artykułu mam wrażenie, że szukałaś najbardziej „chwytliwych” nazw artykułów i zlepki tego, co pasowało do ogólnego obrazu wrzuciłaś tutaj.

    Oczywiście mam nadzieję, że będziesz kontynuowała blogowanie, z odrobiną dozą dystansu i wielką dozą profesjonalizmu – jak do tej pory w wielu artykułach, gdzie przekazywałaś nam fakty :)

    1. Dziękuję za komentarz. Masz troszkę racji, czasem tekst wyjdzie lepiej czasem gorzej. Mam nadzieję, że kolejne będą lepsze i „z większym dystansem ” :) Pozdrawiam

Odpowiedz na „~mAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.