nasiona chia

Nasiona chia – najzdrowsza żywność na świecie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pomimo, że niepozorne mają w swoim wnętrzu niezwykłą leczniczą moc. Zapewniają dawkę energii, która wzmacnia i odżywia nasz organizm. Są pożywne, a także cechują się nieocenionymi korzyściami zdrowotnymi. Mowa oczywiście o nasionach chia, które coraz częściej goszczą w naszym menu.

Chia podstawą diety w Ameryce Południowej

Chia znane też jako salvia hispanica, czyli szałwia hiszpańska, pochodzi z Ameryki Południowej. W miejscu tym stanowi podstawę codziennej diety. Już Aztekowie uważali, że chia ma niezwykłą moc, dzięki czemu pomagają zachować doskonałą kondycję zarówno fizyczną, jak i psychiczną. Również Indianie przez wieki nasiona chia traktowali jako jeden z pięciu najważniejszych pokarmów. Ciekawostką jest, iż spożywali ich zaledwie łyżeczkę dziennie, zaś zdobywali siły, aby maszerować przez cały dzień. Współcześnie najczęściej uprawia się je w Meksyku, Argentynie, Gwatemali oraz w Ekwadorze.

W Europie także stają się coraz bardziej popularne, zaś w roku 2009 ich sprzedaż została zatwierdzona przez Unię Europejską.

Jakimi właściwościami wyróżniają się nasiona chia?

Najważniejszą właściwością nasion chia jest ich bogactwo w kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz Omega 6. Istotne jest to, że kwasy te zawarte są w proporcjach optymalnych dla naszego organizmu. W wielu produktach występują owe kwasy, jednakże przeważają Omega 6. Chia zawiera niemalże idealną proporcję, albowiem istnieje tu 30 % kwasów Omega 3 i 40 % Omega 6, a taki skład istotny jest zarówno dla zdrowia naszego ciała jak i umysłu.

Chia są niezwykle bogate w LCT, czyli długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy, dzięki którym zmniejszają się złogi cholesterolu zalegające na ścianach naczyń krwionośnych.

Szałwia hiszpańska to ogromna ilość witamin, minerałów a także przeciwutleniaczy. Znajdują się w nich:

  • Witamina E
  • Witamina B1 i B3
  • Fosfor
  • Wapń
  • Żelazo
  • Cynk
  • Niacyna

W nasionach chia występuje w znacznej ilości również błonnik, który to doskonale wpływa na nasz układ trawienny. Tym samym nasiona polecane są przede wszystkim dla osób z nadwagą oraz otyłością, które marzą, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Błonnik zawarty w nasionach daje nam uczucie sytości a także wspomaga proces trawienia pokarmów. Wynikiem spożywania błonnika zawartego w nasionach chia jest szybszy metabolizm, a także wydalenie z organizmu toksyn.

Salvia hispanica jest bogatym źródłem wapnia oraz boranu, który współdziała w pracy metabolizmu wapnia w organizmie. Polecane są również dla diabetyków, ponieważ pomagają regulować poziom cukru we krwi.

Nie można zapominać, że roślina posiada również właściwości hydrofilowe i potrafi zaabsorbować wodę w proporcji 12 do 1. Dzięki temu sprzyja wydłużeniu się okresu uwadniania organizmu, a przecież płyny oraz elektrolity to niezwykle ważny element, aby wspierać procesy życiowe komórek. Dodatkowo nasiona pozwalają również na lepsze utylizowanie płynów ustrojowych a tym samym utrzymanie odpowiedniej jonowej równowagi w organizmie.

W 15 gramach nasion chia znajdziemy:

• 107 mg wapnia

• 160 mg fosforu

• 2,4 mg żelaza

• 105 mg potasu

• 59 mg magnezu

• 0,5 mg cynku

 

Szałwia hiszpańska nie zawiera również glutenu.

 

Zastosowanie szałwii hiszpańskiej w kuchni

Nasiona chia mają szereg różnorodnych, dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu, dlatego ważne jest, aby znalazły się w naszej codziennej diecie. Przyrządzać je możemy na wiele różnych sposobów, co w głównej mierze zależy od naszych upodobań kulinarnych. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do:

  • sałatek
  • Owsianki
  • Musli
  • Kaszy
  • Ziemniaków
  • Koktajli
  • Chleba
  • Sosów
  • Zup
  • Jogurtów

Jeżeli nasiona chia połączymy z wodą, stworzą, podobnie jak siemię lniane żel, zaś w tej postaci zapobiegną szybkiemu wchłanianiu się węglowodanów. Jest to istotne przede wszystkim dla osób, które borykają się z problemem cukrzycy.

Kupując nasiona chia zasugerujmy się certyfikatem ekologicznym, aby produkt nie był w żaden sposób skażony pestycydami, środkami chwastobójczymi czy też owadobójczymi. Wybierając dobrą jakość szałwii hiszpańskiej mamy pełne przekonanie, że jest naładowana substancjami odżywczymi, które mają bardzo ważny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego ciała oraz umysłu.

Obecnie zwane są jako „superżywność” i z całą pewnością są godne owego terminu.

Każdego dnia powinniśmy spożywać około 20 gramów nasion, czyli półtora łyżki dwa razy w ciągu dnia.

4 comments on “Nasiona chia – najzdrowsza żywność na świecie

  1. wcinam już od dłuższego czasu. Miałem problemy z układem pokarmowym, chia uregulowały. Dodatkowo czuję się pełen energii, o wiele lepiej niż wcześniej. Naprawdę fajne te nasiona.

  2. najlepsze są w jogurcie..Nie jest łatwo wyczuc ich smak, jednakże jeśli kilka razy zjemy zauważymy, że naprawdę są dobre, zmieniają smak potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.