pobrane

Dlaczego nie powinniśmy jeść wieprzowiny?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

#1 Świnia jest prawdziwym „śmietnikiem”. Je wszystko, wliczając w to mocz, odchody, brud, gnijące ciała zwierząt, robaki lub psujące się warzywa. Będzie jeść nawet narośle rakowe innych świń lub zwierząt.

#2 Mięso i tłuszcz świń wchłania toksyny jak gąbka. Ich mięso może być 30 razy bardziej toksyczne niż wołowina lub dziczyzna.

#3 Podczas jedzenia wołowiny lub dziczyzny, trawienie mięsa trwa 8-9 godzin, więc mała ilość toksyn w mięsie jest powoli wtłaczana do naszego systemu i może być „czyszczona” przez wątrobę. Kiedy jemy wieprzowinę, trawienie zajmuje tylko 4 godziny. Otrzymujemy zatem o wiele większą ilość toksyn w krótszym czasie.

#4 W przeciwieństwie do innych ssaków, świnia nie poci się. Pot jest środkiem usuwania toksyn z organizmu. W takim wypadku toksyny pozostają wewnątrz ciała świni i w jej mięsie.

#5 Świnie są tak odporne na trucizny, że ledwo można je zabić strychninami lub innymi szkodliwymi substancjami. Rolnicy często będą zamykać świnie wewnątrz lęgowiska grzechotników, gdyż zwierzęta te zjedzą węże, a nawet ukąszone, nie będą poszkodowane przez jad.

#6 Gdy świnia jest zmasakrowana, robaki i owady dostają się do jej ciała wcześniej i szybciej, aniżeli do ciała innego zwierzęcia. W przeciągu kilku dni ciało świni jest pełne robaków.

#7 Świnie mają w swoim ciele ponad tuzin pasożytów, takich jak tasiemce, przywry, robaki i włośnie. Nie ma bezpiecznej temperatury, w której wieprzowina ma być ugotowana w celu zapewnienia, że wszystkie te pasożyty, ich cysty i jaja zostaną zabite.

#8 Mięso wieprzowe ma dwa razy tyle tłuszczu, co wołowina. Ok. 85 g (3 uncje) schabu wieprzowego zawiera 18 gramów tłuszczu, a taka sama porcja mięsa wołowego zawiera tylko 8,5 g.

#9 Krowy mają złożony system trawienny, posiadając 4 żołądki. Tym samym ich trawienie (spożywają same rośliny) zajmuje ponad 24 godziny. W przeciwieństwie, jeden żołądek świni potrzebuje tylko 4 godzin do strawienia tego paskudnego pokarmu, „zwracając” toksyczne jedzenie do ciała.

 

wpis zaczerpnięty z: uderzwfalsz.wordpress.com

 

13 comments on “Dlaczego nie powinniśmy jeść wieprzowiny?

      1. Bo ludzie to też świnie…jeszcze większe świnie, niż prawdziwe świnie hehehe
        Już w Bibli jest powiedziane aby nie jeść świni, bo są to zwierzęta nieczyste.. spotkałam się już niejeden raz z poglądami jak w tekście, dlatego ja wieprzowiny nie tykam .

        1. Żeby być świnią trzeba się uważać za świnie to po pierwszze. A po drugie ludzie od zawsze jedli mięso w tym świnie. I z cała pewnościa inne czynniki mają gorszy wpływ na człowieka od miesa świni. Tym bardziej ze chyba nikt nie je wieprzowiny dzień w dzień

      2. Bo to ludzie. I dlatego tacy „zdrowi”. Nawet zwierzętom drapieżnym, np. hodowlanym się nie daje, a psom ropieją oczy, kotom też szkodzi, dlatego w dobrych karmach nigdy tego nie ma.

  1. myślę że hodowla świń jest bardzo wymagająca, bo to delikatne zwierzęta, które mogą paść od minimalnych ilości toksyn w paszy, w hodowlach są regularnie odrobaczane i wbrew pozorom są to czyste zwierzaki, o ile mają ku temu warunki

  2. Odnośnie punktu z wężami… ja wszystko rozumiem, ale… w Polsce grzechotników nie ma, więc jak ma się ten punkt do polskich realiów? Jak dla mnie to argument sfrustrowanej obrończyni zwierząt.

  3. świnie jedzą to co się im daje. Są to niezwykle zwierzęta, odczuwające i inteligentne. wbrew opinii są czyste. W 95 procentach mają genotyp identyczny z ludzkim, stąd ich organy są nam przeszczepiane. Sposób hodowli woła o pomstę do nieba. W naturalnych warunkach, gdy może biegać wolno po łące, z pewnością nie je tego co się tu wymienia. Przyszłością ludzkości jest weganizm. Uświadomcie sobie ludzie, że za każdym kotletem na waszym talerzu kryje się torturowana i konająca w mękach Bogu ducha winna świnia, istota. Uświadomcie sobie także, że w każdej jednej sekundzie na świecie zabija się w mękach 3 tys zwierząt by schlebić waszym podniebieniom. Świnie w naturaknych warunkach nie jedzą antybiotyków oraz sterydów, natomiast Wy jedząc mięso wchłaniacie je codziennie, i potem się dziwicie, że nie działają na Was antybiotyki. Proszę autora artykułu o zdjęcie z tych biednych zwierząt wszystkich tych win i oszczerstw.

    1. gadka o biednych męczonych zwierzaczkach smaku kotleta nie zmienia :) Wracam do kotleta bo zaraz trzeba do roboty iść:)

  4. Nie będę wnikał w brednie, które są wypisane w punktach 1-8, bo jako człowiek ‚po kierunku’ miałbym sporo do powiedzenia. Ale nie piszmy, że krowa, owca czy koza mają cztery żołądki. Te zwierzęta mają tak jak i inne JEDEN ŻOŁĄDEK, ale czterokomorowy (żwacz, czepiec, księgi i trawieniec) i nieco inny system trawienia.
    Krótko i zwięźle opisuje to wikipedia:
    „Zjedzony pokarm przechodzi do komory żołądka, zwanej żwaczem, umieszczonej przed żołądkiem właściwym. W żwaczu pokarm zaczynają rozkładać zamieszkujące tam pierwotniaki i bakterie z rodzaju Bacteroides. Co pewien czas przeżuwacz zwraca pokarm (odłyka) do jamy gębowej, gdzie jest ponownie przeżuwany. Wstępnie strawiona pasza wraz z pierwotniakami i bakteriami przechodzi z kolei do właściwego żołądka i tam jest ostatecznie trawiona.”

    I jeszcze kilka słów do Wojtka:
    Zwierząt nie zabija się, by schlebić naszym podniebieniom. Równie dobrze można powiedzieć, że marchewkę z pola się wyrywa, by schlebić podniebieniom. Jemy zwierzęta, bo są naszym codziennym pokarmem, tak samo jak i pokarmem innych drapieżników.

    Ale nie zamierzam dyskutować nad wyższością miesożerstwa nad wegetarianizmem i odwrotnie.

  5. Jak inne stworzenia tak każdy z nas ma swoiste potrzeby żywieniowe. Możemy wybrać zgodne z sumieniem, potrzebami energetycznymi i dietetycznymi żywienie. Od wielu lat nie jem mięsa/ bez dodawania ideologii/ . Cieszę się, że mogę tak żyć bez konsekwencji zdrowotnych /wyniki zawsze super/. Ciesze się, że dla mnie nikt nie zabija zwierząt. Nie noszę nawet skórzanych butów itd…Nie znam istoty bardziej szkodliwej dla natury niż człowiek- konsekwencje naszego działania ponoszą zwierzęta, rośliny…To my udomowiliśmy świnie i to człowiek sprawił, że ich ,,dzicze,, mięso zamieniło się w niezdrową galaretę- biada więc nie świniom a człowiekowi…

Odpowiedz na „~MarcinAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.