images

Najgroźniejsze produkty, które wywołują raka – czego unikać?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Produkty spożywcze, które stanowią dziś podstawę naszej diety nie tylko nie dostarczają odpowiedniej ilości witamin i minerałów, ale wywołują także bardzo groźne choroby, w tym nowotworowe. Współczesne jedzenie jest tak bardzo naszpikowane chemią, iż przypomina prawdziwą tablicę Mendelejewa. Rakotwórcze posiłki trzeba wyeliminować, jednakże często jest to po prostu niemożliwe. Warto, więc wiedzieć, które jest najgroźniejsze i sprawia, że w naszym organizmie namnażają się komórki rakowe.

Mocne i jakże ważne dla nas słowa możemy przeczytać na stronie Amerykańskiego Instytutu Raka:

„Badania wykazały możliwość pokonania większości nowotworów. Naukowcy szacują, że 60 do 70 procent nowotworów, można wyeliminować dzięki dostępnej wiedzy i prostym zmianom w diecie i stylu życia”.

Na pewno zapytasz „ W takim razie, co mam jeść? Co podać rodzinie, dzieciom – skoro każdy produkt zawiera w sobie większą lub mniejszą ilość chemicznych związków?” Jeśli tylko się zastanowisz znajdziesz rozwiązanie, aby chemiczne, modyfikowane produkty zastąpić zdrowymi i naturalnymi. Sam zastanów się czy warto ryzykować zdrowie a nawet życie jedząc pięknie wyglądające, kuszące, lecz jakże groźne potrawy?

Produkty, które bezwzględnie należy wyeliminować z diety:

  • BPA, czyli wszechobecny dziś Bisfenol

Bisfenol, czyli prążkowane puszki. Składnik ten znajduje się w tworzywach sztucznych a także w żywicy. Najczęściej wykorzystuje się go do pokrywania metalowych puszek. Badania dowiodły, że bisfenol powoduje niepłodność, cukrzycę, otyłość a także nowotwory. BPA znajdziemy także w wyrobach sztucznych oraz materiałach dentystycznych. Bisfenol zawarty jest w szeregu produktów codziennego użytku: miskach, foliowych opakowaniach na żywność, a nawet w smoczkach dla dzieci.

  • Azotany i azotyny

Azotany i azotyny stosowane są w charakterze konserwantów, aby zapobiec psuciu się żywności. Dodatkowo dodaje się je również, aby żywność miała ładniejszy kolor i wyglądała bardziej apetycznie. Są groźne dla zdrowia, albowiem po ugotowaniu zmieniają się w związki N-nitrozowe (nitrozoaminy), które odpowiedzialne są za nowotwory. Tworzą komórki rakowe zwłaszcza w obrębie przełyku, jelita grubego, czy też nerek. Dodatkowo bardzo negatywny wpływ na kod genetyczny, a tym samym zwiększają prawdopodobieństwo mutacji i działają toksycznie na płód.

 

  • Ryby hodowlane

Jak podaje grupa Food and Water Watch w naszym menu warto unikać także ryb pochodzących z hodowli. Są to ryby hodowane na sprzedaż, co sprawia, że zawierają o wiele wyższy poziom zanieczyszczeń chemicznych, aniżeli ryby dzikie. Wyróżnić tutaj można szkodliwe związki, jak polichlorowane bifenyle, które są silnym czynnikiem rakotwórczym. Ryby hodowlane są także bardziej podatne na choroby, dlatego stosuje się antybiotyki, które również nie są obojętne dla naszego zdrowia.

  • GMO

GMO to modyfikowana genetycznie żywność, obecnie na szeroką skalę zalewająca rynek. Słyszał o niej każdy, słyszeliśmy, że jest szkodliwa i trująca, lecz wciąż nabywamy tego typu produkty. GMO to jednak przede wszystkim nowotwory, albowiem szacuje się, że osoby, które tego typu żywność spożywają są dwa razy bardziej narażone na wystąpienie raka.

  • Grillowane mięso

Brzmi niewinnie, jednakże zawiera w sobie policykliczne węglowodory aromatyczne lub PHAs. Produkowane są one przez pewne typy spalania jak na przykład w procesie spalania drewna oraz węgla. Z kolei tłuszcz, który wydobywa się z mięsa wprost do ognia, zwiększa poziom zanieczyszczenia, zaś PHAs wchłania się w jedzenie i zwiększa nasze narażenie rakotwórcze.

  • Oleje uwodornione

Znane są one także, jako tłuszcze trans i mają strukturę chemiczną. Stosowane są, aby zapobiec szybkiemu psuciu się produktów, zaś w naszym organizmie wypierają aktywność systemu odpornościowego. Tym samym łatwiej chorujemy na cukrzycę czy choroby serca. Badania wskazują także na fakt, że wywołują szereg chorób przewlekłych w tym nowotwory. Poprawiają smak oleju, a jednocześnie szkodzą naszemu organizmowi.

  • Popcorn z mikrofalówki

Warto odstawić popcorn z mikrofalówki, ponieważ papierowe worki, w których jest pakowany pokryte są perfluoroalkilowem, kwasem perfluorooktanowym (PFOA) oraz perfluorooctane sulfonic (PFOS). Dzieje się tak, dlatego, aby zapobiec cieknięciu oleju przez opakowanie. W chwili, kiedy popcorn ulega podgrzaniu wchłaniają się do niego wszelkie chemikalia. PFOS ściśle powiązany jest z powstawaniem guzów wątroby, piersi a także trzustki.

  • Warzywa i owoce GMO

Coraz większa ilość warzyw i owoców uprawianych masowo zasilanych jest szkodliwymi pestycydami oraz herbicydami. Co więcej są one hodowane z zastosowaniem nasion GMO. Jak wszelkie uprawy tego typu owoce i warzywa GMO są szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia, dlatego warto kupować je prosto od rolników, mając pewność, że nie stosują oni chemii.

  • Żywność przetworzona

Niemalże wszelkie wędliny, które dostępne są w supermarketach zawierają w swoim składzie bardzo wysoki poziom azotanów i azotynów. Dodatkowo mają w sobie środki konserwujące, które powodują raka żołądka. Wszelka żywność przetworzona ma w sobie barwniki, aromaty, białą mąkę oraz inne niezdrowe składniki.

  • Cukier rafinowany

Cukier rafinowany zwany jest często, jako „biała śmierć” albowiem ma powiązania z niskim poziomem HGL, chorobami serca, otyłością, zapaleniem stawów, a także wysokim cholesterolem.   Warto wiedzieć, że to właśnie cukrem żywią się komórki rakowe.

  • Napoje gazowane

Napoje gazowane, po które często sięgamy zwłaszcza w lecie nie mają w sobie żadnej wartości odżywczej, witamin czy minerałów. Przeciwnie mają w swoim składzie ogromną ilość fruktozowego syropu kukurydzianego, cukru, barwników roślinnych, bromowanego oleju roślinnego, który jest środkiem zmniejszającym palność. Dodatkowo znajdziemy w nich aspartam i inne substancje chemiczne, co sprawia, że w upalne dni warto zastąpić je wodą.

 

  • Izolat białka sojowego

Niemalże 90 % soi służy do tworzenia izolatu białka sojowego, dlatego potrzebne są bardzo duże plony. Niestety, aby mogło stać się to realne, uprawy soi są modyfikowane genetycznie a tym samym znacznie opóźniają zdolność organizmu do trawienia żywności i wchłaniania składników odżywczych do krwi. Dodatkowo wykorzystywana w produkcji soja poddana jest procesowi moczenia w kwasie w zbiornikach stworzonych z aluminium. Z kolei aluminium jest szkodliwe dla nerek i całego systemu nerwowego.

 

  • Biała mąka

Zboża, które są uprawiane w sposób komercyjny zawierają fungicyd, a także opryskiwane są pestycydami. Dodatkowo zebrane zboża są przechowywane w pojemnikach, które pokryte są środkami owadobójczymi. To wszystko sprawia, że produkty stworzone z białej mąki cechują się wysoką toksycznością. Warto zaznaczyć, że dodawany jest do niej także tlenek chloru, który służy nie tylko za środek konserwujący, ale także wybielacz.

21 comments on “Najgroźniejsze produkty, które wywołują raka – czego unikać?

    1. Spokojnie jeść można wszystko tylko z umiarem. Wszystko też można demonizowac. Zrozum że organizm ludzki jest tak skonstruowany że jego system zmienia się w reakcji na nowy bodziec. Oczywiście trzeba mieć świadomość.

  1. Boże, toż to pomieszanie z poplątaniem.
    GMO to nowotwory? Bo…? Jakieś wyniki badań? Czy „nie znam się, to się wypowiem”?
    Ryby hodowlane są złe? Pewnie, tak samo jak mięso hodowlane jest gorsze od dziczyzny. I co, ograniczamy się do dziczyzny? Poza tym i tak większość ryb teraz już pochodzi z hodowli.
    „Żywność przetworzona”? A chodzi konkretnie o co? Surowe mięso mam jeść (n.b.też przecież nie z hodowli tylko z lasu)? A schabowy u babci to jest żywność „nieprzetworzona”?

    1. do gieno – żywność która zawiera GMO jest szkodliwa…to nie chodzi o to że ktoś coś lubi czy nie…dodają konserwanty, aromaty i świństwa…a to wszystko tworzy raka.

    2. genio- tak, są już badania, Poprzednie badania gmo trwały 3 miesiace, obecnie ukazały sie wyniki badań długotrwałych- guzy, nowotwory, mutacje, zmiany…..u szczurów, Natomias t u ludzi- mamy próbe biologiczną która już trochę trwa- ilość nowotworów wzrasta a nie maleje.

    3. Wyniki badan GMO sa w Kanadzie-Montreal na Uniwersytecie McGill, dziwi mnie brak wiedzy w tym temacie w Polsce!. GMO to zywnosc genetycznie modyfikowana, ktorej ziarna niszcza zdrowe wielosienne ziarna, po zastosowaniu GMO np. kukurydzy na tym miejscu nie wyrosnie plon z normalnych ziaren prezez co ziemia staje sie jalowa, dodatkowo w Kanadzie stoduje sie oznaczenia na warzywach miesie i produktach spozywczych, GMO odpowiada za otylosc, ciezkie nowotwory z guzem mozgu na czele, warto sie tym tematem zainteresowac i ochronic Polske przed GMO i nasionami Monsanto. I jeszcze jedno GMO to skladnik zmodyfikowany ktory nie ulega rozkladowi, natomiast nawet po obrobce odklada sie w naszym organizmie!

  2. Oprócz nazw substancji, które szkodzą może wiecej informacji gdzie konkretnie wystepują. W takiej formie artykuł jest ogólnikowy i mało przydatny i słuzy jako podkładka dla reklamy wyswietlajacej sie po wejściu na stronę..

    1. Mariola a mnie się reklama nie pojawiła :D kwestia jest taka że gdyby ktoś chciał to dokladnie i fachowo opisać nikt by tego nie czytał bo w połowie by się pogubił ..art przystępny i mimo że ogólny wyróżnia najgroźniejszą żywnosć.

    1. Szukasz dziury w całym…GMO zwiększa zachorowanie na raka..są na to dowody i to wcale nie wymysł. Jedź GMO a zobaczysz jak odbije się to na twoim zdrowiu.

  3. Idąc tą drogą to ja nie miałabym co jeść! oczywiscie da sie niektore rzeczy zmienić, ale pracując np 8-16 nie dam rady leciec na targ warzywny, poza tym to warzywa to maly procent w „menu”. chyba kazdy ma swiadomosc ze to co jemy to „świństwo”, jednak warto sie zastanowić nad tym, jak to naprawic przy braku czasu?
    post dobry, czasem wręcz smutny i wkurzający – niestety to co piszesz jest prawdą! :(

    1. I tu problem..nie z postem a z tłem haha
      Było ciemniejsze, pojawiały się komentarze, że tekst nieczytelny..jest jasne..też jakoś się współgra…MOże jakaś propozycja ze strony czytelników. Wszelkie wskazówki doceniam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.