gmo-hero

Czarna lista najbardziej trujących produktów GMO w Polsce

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Niemalże 80% naszego społeczeństwa sprzeciwia się GMO, jednakże z tą transgeniczną żywnością możemy spotkać się w wielu polskich sklepach. Tego typu żywność powinna być oznakowana, lecz na wielu opakowaniach informacja podana jest mikroskopijnym druczkiem, jeśli oczywiście dokładnie przeczytamy skład danego towaru.

Zagrożenia żywności modyfikowanej

E. A. Clark w 2006 roku w czasie prowadzonych badań nad żywnością GMO ustaliła iż:

– wprowadzenie nowych genów do organizmów rośliny powoduje zmianę jej procesów metabolicznych w sposób nieprzewidywalny, co objawia się produkcją nowych związków chemicznych w jej organizmie, których nie przewidywali genetycy. Może to prowadzić do niespodziewanych efektów ubocznych podczas jej hodowli i spożycia.

– efekty środowiskowe upraw GMO będą możliwe do zaobserwowania dopiero za 30-50 lat.

– wbrew pierwotnym założeniom uprawy GMO zwiększyły zużycie pestycydów i skażenie
środowiska.

Etykietki na GMO

Obowiązujące polskie prawo, ale także prawo całej Unii Europejskiej, to jedynie obowiązek umieszczenia na towarze informacji iż produkt jest GMO, czyli zmodyfikowany genetycznie. Żaden producent nie ma jednak obowiązku umieszczenia takiej informacji na widocznej części opakowania, co sprawia, że często tego typu informacje są po prostu ukrywane w gąszczu innych liter, do których nie zawsze dociera konsument.

Przepisy cechują się także znaczną luką, ponieważ producenci nie muszą umieszczać takowej informacji, jeżeli ich produkty są stworzone ze zwierząt, które hodowane były na paszy GMO.

Okazuje się, że niezwykle groźny może być olej roślinny, po który bardzo często sięgamy w naszej kuchni. Stworzony jest on z transgenicznej soi i rzepaku, dlatego wybierając go powinniśmy dokładnie zapoznać się ze składem.

Lista firm, których produkty zawierają GMO:

  • Wedel,
  • Danone,
  • Krakus,
  • Yano,
  • PEK,
  • Tygryski,
  • Constar,
  • Agryf,
  • La Siesta,
  • Mazury,
  • Ekodrob,
  • Suwalskie Zakłady Drobiarskie,
  • Animex Południe, Morliny, Z
  • akłady Mięsne „Mazury” w Ełku,
  • Zakłady Mięsne Mazury (Grupa Animex).

 

Lista sklepów w które sprzedają żywność GMO:

 

Czarna lista najgroźniejszych produktów GMO, które znajdziesz w wielu polskich sklepach

Czekolada Forest&Fruit

Producent: Tiger Consumer Brands Limited, William 3010 Nicole Drive , Bryanstron, Sandton 2191

 

E 322 – nazwa chemiczna: Lecytyny, która jest wykorzystywana jako emulgator, przeciwutleniacz, nośnik. Substancja dodatkowa ogólnie dozwolona do użycia na zasadzie quantum satis. Można ja znaleźć głównie w produktach tj. wyroby kakaowe i czekoladowe, mleko w proszku i mleko zagęszczone, chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól spożywcza, świeże makarony. Jest również limitowanym dodatkiem do następujących produktów spożywczych: niezemulgowane oleje i tłuszcze pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego (z wyjątkiem oliwy z oliwek, w tym oliwy Virgin) – 30 g/l, niezemulgowane oleje i tłuszcze pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego (z wyjątkiem oliwy z oliwek, w tym oliwy Virgin) szczególnie przeznaczone do gotowania lub smażenia, lub przygotowania zasmażek – 30 g/l, maksymalna dawka stosowana w procesie produkcji preparatów przeznaczonych do początkowego żywienia niemowląt o dobrym stanie zdrowia – 1 g/l, herbatniki i sucharki oraz żywność oparta na zbożach dla niemowląt i małych dzieci o dobrym stanie zdrowia – 10 g/kg

Mieszanka – EKokurczak
Tego jeszcze nie było: mieszanka paszowa EKOKURCZAK z soją zmodyfikowaną genetycznie.

UWAGA! POLSKA ŻYWNOŚĆ SKAŻONA RAKOTWÓRCZYMI GENAMI. APEL DO POLSKIEGO SPOŁECZEŃSTWA.

1 lipca posłowie PO i PSL przegłosowali nową ustawę o nasiennictwie, która otwiera Polskę na uprawy GMO (Genetycznie Modyfikowane Organizmy) oraz spowoduje poważne ograniczenia dostępu do tradycyjnych/regionalnych nasion.

GMO stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt, różnorodności biologicznej, polskiego rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. Uwolnienie genetycznie zmodyfikowanych organizmów do naturalnego środowiska jest procesem nieodwracalnym, a współistnienie ich z tradycyjnymi uprawami NIEMOŻLIWE. Nikt nie będzie miał wyboru – ani rolnicy, ani konsumenci – jeśli nastąpi skażenie naszych pól, tak jak ma to miejsce np. w USA czy Kanadzie. Zostaniemy skazani na żywność, która powoduje alergie, niepłodność, choroby nowotworowe i oporność na antybiotyki. Skorzystają na tym TYLKO ponadnarodowe korporacje.

W Europie już 9 krajów wprowadziło zakazy na uprawy GMO chroniąc swoje społeczeństwa (Francja, Austria, Węgry, Włochy, Luksemburg, Grecja, Niemcy, Bułgaria oraz Szwajcaria).

 

 

Tekst wykorzystuje materiały: http://www.icppc.pl/

45 comments on “Czarna lista najbardziej trujących produktów GMO w Polsce

  1. Według obliczeń sprzedając 1 hamburgera zarobimy ok. 4,00zł. W przeliczeniu na ilość 1000 hamburgerów za cenę 4000zł możemy wywołać w organizmie człowieka nowotwór warty w leczeniu od 10.000zł do nawet 200.000zł. Więc jak widzimy na powyższym przykładzie do zarobienia jest minimum drugie tyle czego sami zainwestowalibyśmy w ten interes. W dodatku chętnych na darmowe jedzenie nie brakuje i nie trzeba też ich zmuszać by u nas jedli. Ważnym specyficznym środkiem jest to, ze wywołana przez taką kolej rzeczy chorobę trzeba obowiązkowo leczyć bo nikt w fazie straszliwego bólu nie chce cierpieć. Niestety ludzie są zaprogramowani by to co darmowe brać, nie myśląc o skutkach swojego czynu, za który to potem płacą podatnicy czyli my wszyscy.

  2. To nie GMO jest tak naprawdę szkodliwe. Tylko chemia (herbicydy,fungicydy), które są używane podczas upraw. Pestycydów nie da się zmyć w 100%.

  3. Potrzeba świadomości, dlatego dobrze, że istnieje Twoja strona – pożyteczna niezmiernie . Powodzenia!

  4. To jedzenie to oddac Replianom, Gadom, Jaszczurom.
    Wielki Umysl Boski stworzyl inny rodzaj posilkow dla spoleczenstwa .
    To nazywa sie ludobujstwo , wlasciwie powinno sie to nazywac gorzej .
    Jak mozna niszczyc celowo zycie ludzkie , kto Ws do tego upowaznil ?
    Czy Wy wiecie ze za to wam sie wszystko powraca i w ten sposob sami za to zaplacicie . W przyrodzie nic nie ginie . Myslalem ze osoby na stanowiskach to inteligentne osoby , a Wy jestescie glubsi od chlewow !

    1. A kto upowaznił rząd USA do zamordowania tylu ludzi w WTC 11.09? Myślisz że to był zamach??? Hahaha zanim innych ocenisz zastanów się nad sobą

      1. Co na to kosciol I poslowie PIS
        Jak ratuja zycie poczete milionow
        istnien.Moze im wlasnie zalezy,zeby bylo w kraju jak najwiecej is istot ktore potem w swoim marnym,schorowanym zyciu ,beda wydawac kazdy grosz na pseudo leczenie I nabijac kase korporacjom farmaceutycznym.

  5. Kto o tym wie że firma Monsanto jest największa organizacja na świecie produkująca zmodyfikowaną żywność ? Jest również właścicielem firm farmaceutycznych oraz tych wszystkich które widzisz na tym obrazie. Celem firmy Monsanto !!! Jest bezwzględne podłe działanie na szkodę wszystkich ludzi !!! KTO ZA TYM STOI ??https://external.ftxl1-1.fna.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQAIVsPAUNqM0V9r&w=487&h=305&url=http%3A%2F%2Fwww.naturalblaze.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F05%2FControl-Almost-Everything-You-Buy-1024×6432.jpg? z pewnością nie człowiek………….!

  6. Kto o tym wie że firma Monsanto jest największa organizacja na świecie produkująca zmodyfikowaną żywność ? Jest również właścicielem firm farmaceutycznych . Celem firmy Monsanto !!! Jest bezwzględne podłe działanie na szkodę wszystkich ludzi !!! KTO ZA TYM STOI ??? z pewnością nie człowiek………….!

  7. Wszystko to bardzo przerażające, tylko prosiłabym o dołączenie do każdego takiego artykułu o złym GMO wstępu z precyzyjnym opisem, na czym polega tworzenie GMO i różnica pomiędzy GMO, a np. roślinami wyselekcjonowanymi po poddaniu działaniu czynników mutagennych (te ostatnie są powszechnie hodowane w Polsce i jemy je od dziesięcioleci). Proszę odpowiedzieć na pytanie, jakie nowe zagrożenia dotyczą GMO w odróżnieniu od dotychczasowych metod, np tej wymienionej, w których nie mieliśmy żadnej kontroli nad pojawiającymi się zmianami w genomie? Proszę dodatkowo zacytować źródła, aby każdy mógł sam ocenić ich wiarygodność.

  8. 99,9% soi jest na świecie jest już dawno zmodyfikowana ( 45% plantacji soi jest w afryce na pustyni , a rosną i trzymają się świetnie tak zmodyfikowane nasionko nawet tam sobie wyśmienicie radzi)

    1. Np. Kukurydza GMO jest odporna na Roundup. To taki herbicyd, silnie rakotwórczy. W związku z ty, pola kukurydzy zlewane są tym preparatem, wszystkie chwasty padają, ale uprawa nie. Tyle, że my później to jemy.

  9. Dlaczego autor pisze ze nasz zywnosc jest skażona rakotwórczymi genami skoro na pozatku wyjasnia ze nie wiemy czym to grozi? Są w ogóle rakotwórcze geny? Nie twierdzę że GMO jest ok. Brakuje mi jedynie w artykule referencji i obiektywizmu. Pozdrawiam wszystkich.

    1. Nie ma rakotwórczych genów. Dna jest trawione do pojedynczych par zasad, z których syntezujemy własne DNA.

  10. Z tego co mi wiadomo żadne dotychczas prowadzone i zakończone badania, czy to w stosunku do żywienia ludzi czy zwierząt, nie wykazały jednoznacznie, że spożywanie roślin GMO ma jakikolwiek negatywny wpływ na organizm. Przede wszystkim dlatego, że samo DNA pokarmu nie wpływa, nie łączy się, nie oddziałuje na DNA organizmu spożywającego. To jest udowodnione ponad wszelką wątpliwość. Jeśli chodzi o szkodliwe substancje czy pierwiastki, które mogą (ale nie muszą, to również nie zostało dotychczas udowodnione) tworzyć się w wyniku zmienionej sekwencji DNA kodującej białka, to również należy się zastanowić, bo np dzięki GMO możliwe stało się wyprodukowanie pszenicy nie zawierającej glutenu, który to gluten jest bardziej szkodliwy dla organizmu niż inne substancje i efekty widoczne są niemal natychmiast. Nie jest natomiast szkodliwy dla wszystkich. Nie można generalizować.
    Tworzenie GMO, między innymi, ma na celu uodpornienie roślin na szkodniki i choroby, np na grzyby. Lubicie płatki kukurydziane? Albo fistaszki? Poczytajcie jakie jest stężenie mikotoksyn produkowanych przez grzyby bytujące na kolbach kukurydzy czy fistaszkach i co czynią z naszym organizmem te mikotoksyny. I wówczas zastanówcie się, czy opracowanie odmiany GMO kukurydzy Stay Green, która minimalizuje obecność grzybów na produktach jest takie rakotwórcze…? Czy może gorsze są jednak te mikotoksyny?
    Mówienie o GMO jako Rakotwórczym Potworze jest totalną abstrakcją. Geny rakowe każdy z nas ma w sobie i to wcale nie z soi czy oleju.
    Od niepamiętnych czasów człowiek wpływał na genetykę uprawianych roślin i zwierząt. Krzyżował je ze sobą pod kontrolą (jaki tam dobór naturalny! liczyły się otrzymane cechy, do dziś tak jest i zawsze tak będzie!), zapylał specjalnie dobranymi odmianami i kompletnie pojęcia nie miał co też natura z tą zabawą poczyni. Nikt nie ma też wpływu na to, co poczyni na polu podczas wzrostu roślin z nasion GMO.
    Nie jestem entuzjastką GMO, ale podejście skrajne nie rozwiąże żadnego problemu. Niepokoi jedynie fakt szybkiego rozszerzenia stosowania GMO na skalę światową, jadąc na „hura- efektach” jakie otrzymujemy tu i teraz, nie znając efektów jakie będą za kilkadziesiąt lat. Wymknęło się to spod kontroli, a najlepsza w tym przypadku byłaby ścisła kontrola i obserwacja przez dekady. Niestety nie w dzisiejszych czasach….. :(
    Ale poczytajcie, czym tak chemicznie jest DNA i zrozumcie, że czy to mucha, czy człowiek, czy jabłoń czy kaktus… jesteśmy zbudowani z tych samych białek kodujących. Obce DNA nie do końca jest obce – to takie same białka, które tworzy nasz organizm samoistnie, bez ingerencji. Kwestią jest tylko to, żeby wyprodukowało pożądane białko, w pożądanym miejscu i czasie, a jego obecność może spowodować określoną cechę… Ale czy ta cecha się ujawni zależy w dużej mierze od warunków w jakich organizm żyje.
    Kojarzenie się par ludzi z różnych części świata np. skandynawia + afryka to też tworzenie GMO, jeśli się rozmnożą. Jeżeli dzieci takiej pary będą żyć w skandynawii będą mieć inne cechy niż gdyby urodziły się i żyły w afryce – klimat, pożywnienie, inne choroby w otoczeniu, inna kultura, higiena… to wszystko ma wpływ na uwidocznione cechy organizmu.

    1. Zgadzam się, na zdrowy rozum nie ma dużego ryzyka związanego z produktami GMO, problemem są raczej toksyny naturalnie występujące w wielu produktach, często na skutek złego przechowywania.

      1. Były badania na szczurach dokładnie nie pamiętam w jakim czasie ich karmioni,kiedys mówili ze gmo nie szkodzi bo szczury karmioni chyba do miesiąca czasu i zmian nie było ale jak je karmiono od 3 miesiecy i wiecej to było widać różnice jakie mutanty z nich sie stały,to były pierwsze badania ujawnione ze po długim spożywaniu gmo szczur sie zmienia gózy i tp.,reszte samemu można sie domyśleć.

  11. Nie ma obiektywnych badan odnośnie szkodliwości GMO, wg, mnie jest to wszystko nakręcane przez koncerny które stracą na GMO ( tańsze i prostsze w uprawie rośliny) a ludzie jak lemingi powtarzają wkółko to samo GMO= zło… . GMO jest kolejnym procesem ewolucyjnym, wieki temu krzyżowane były rośliny, zwierzęta tak aby dobrze wymieszać odpowiednie cechy. Ludzie ogarnijcie się bo wszędzie widzę ciemnogród…j

    1. Absolutnie nie. Wykaz sklepow zaczerpnięty został z niezależnego źródła..ale swoją drogą Tesco również sprzedaje takowe produkty i powinien zostać umieszczony na liści.

  12. GMO daje roślinom odporność na roundup no możemy spokojnie stosować.
    A kto myje zborze które my jemy w każdej postaci jak płatki, mąki, kasze no to smacznego roundup.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.