kurkuma

Indyjska przyprawa o właściwościach zdrowotnych, które zostały potwierdzone badaniami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Przyprawa, która nie tylko przypomina imbir, ale również ma podobne właściwości. Można ją kupić zarówno w formie sproszkowanej, ale również świeże kłącze. Jest rozgrzewająca, pikantna oraz ma korzenny zapach. Jej głównym składnikiem jest kurkumina, która wykazuje niesamowite lecznicze właściwości.

Kurkuma, bo o niej mowa to roślina uprawna, która rośnie w ciepłym klimacie. Korzeniami wywodzi się z Azji, ale występuje również w innych częściach świata na przykład Ameryce Południowej. Nie tylko wykorzystuje się ją w kuchni, lecz również w medycynie naturalnej, a co najciekawsze staje się także coraz popularniejszym lekiem w medycynie konwencjonalnej.

Zastosowanie kurkumy

Kurkuma to charakterystyczna przyprawa kuchni indyjskiej. Jest znakomitym dodatkiem do wielu dań, szczególnie wysokobiałkowych, albowiem świetnie stymuluje trawienie białek. Przyprawa znakomicie współgra z soczewicą, fasolą a także jest świetnym naturalnym barwnikiem do makaronów, czy ciasta drożdżowego. Kurkuma jest również często wykorzystywana do produkcji kosmetyków, lecz jej główną zaletą jest to, że od setek lat, znana jest, jako lek w medycynie naturalnej.

Najważniejsze właściwości lecznicze kurkumy

Przyprawa wykorzystywana jest od setek lat w medycynie chińskiej a także ajurwedyjskiej. W składzie przyprawy znajduje się kurkumina, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, oczyszczające a także antynowotworowe, żółciopędne, diuretyczne. Tym samym stosuje się ją w leczeniu między innymi:

  • Kolkę
  • Czerwonkę
  • Żółtaczkę
  • Choroby wątroby
  • Ospę
  • Zapalenie spojówek
  • Niestrawność
  • Reumatoidalne zapalenie stawów

Badania potwierdzające skuteczność leczenia kurkumą

Wszechstronne właściwości lecznicze kurkumy sprawiły, że naukowcy zdecydowali się przeprowadzić nad nią badania. W pierwotnej ich części sprawdzono skład chemiczny zaś w 1870 roku wyizolowano pierwotną substancje kurkuminę.

  • Kurkuma a dyspepsja

J Med Assoc Thai. 1989 Nov;72 (11):613-20

Badanie wykonane w Indiach wśród pacjentów leczonych na nadkwasotę i wzdęcia. Podzielono ich na dwie grupy. W pierwszej podawano lek przeciw wzdęciom, w drugiej kurkumę. Badanie trwało siedem dni, zaś po nim udowodniono, że kurkuma jest tak samo skuteczna jak tradycyjne leki farmakologiczne.

 

  • Martwicze zmiany skórne w przebiegu chorób nowotworowych

 

Tumori 28 lutego 1987

Badanie działania alkoholowego wyciągu z kurkumy oraz maści wyprodukowanej z kurkuminy. Substancja została zastosowana wśród osób cierpiących na zmiany skórne wywołane przez choroby nowotworowe. Zaobserwowano osłabienie nieprzyjemnej woni, którą wydzielają wykwity, a także zanik swędzenia. Zmniejszył się również ból.

 

  • Alkoholowa choroba wątroby

 

American Journal of Physiology – Gastrointestinal and Liver Physiology.

Naukowcy z Hongkongu dowiedli, że kurkumina zapobiega aktywacji czynnika genetycznego wywołującego zapalenie wątroby i w efekcie prowadzącego do jej marskości. Dodatkowo udowodniono, że kurkumina zawarta w przyprawie skutecznie zapobiega aktywacji czynników kappa B, które wytwarzają się w chwili picia alkoholu, bądź też jeżeli nasza dieta jest tłusta oraz ostra.

 

  • Rak jelita i odbytnicy

 

Clinical Cancer Research 2001

Badanie przeprowadzone w 2001 roku dotyczyło doustnego podawania kurkumy osobom chorym na raka jelita oraz odbytnicy. Przez 4 miesiące 15 pacjentom, odpornym na chemioterapię podawano wyciąg z kurkumy w proporcji 440 do 220 mg dziennie. Pozwolę sobie przytoczyć cytat, artykułu jaki ukazał się w Clinical Cancer Research : „(…) Stan jednej trzeciej pacjentów biorących udział w tych badaniach był przez 3 miesiące lub dłużej stabilny, a u jednego z nich wyciąg z kurkumy mógł mieć związek z obniżeniem się poziomu markerów i remisją guza (…).

 

 

Jak leczy kurkuma?

Najważniejszą cechą leczniczą kurkumy są właściwości przeciwnowotworowe. Dr. Bharat Aggarwal udowodnił, że ma ona zdolność działać przeciwko nowotworowi w samy wnętrzu komórki. W przeciwieństwie do leków stosowanych w medycynie konwencjonalnych, kurkuma nie tylko niszczy komórki rakowe, nie wywołuje przerzutów, ale także jest naturalnym lekiem, przez co nie ma żadnych skutków ubocznych.

Kurkuma ma również działanie przeciwzapalne. Jest wstanie zahamować proces zapalny jak bardzo silne chemiczne leki między innymi: hydrokortyzon czy nurofen. W przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów zwalcza uciążliwy ból.

To jednak nie wszystko, ponieważ kurkuma ma wiele innych różnorodnych zalet i właściwości, które sprawiają, że powinniśmy stosować ją często a wręcz regularnie.

  • Działa odchudzająco
  • Przyspiesza trawienie
  • Wspomaga metabolizm
  • Oczyszcza krew
  • Wspomaga pracę wątroby oraz trzustki
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Pobudza wydzielanie żółci
  • Zmniejsza złogi i kamienie żółciowe
  • Redukuje guzy macicy
  • Zmniejsza bóle menstruacyjne
  • Przyśpiesza gojenie się ran

Jeżeli zastosujemy kurkumę wraz z czarnym pieprzem zwiększy się jej przyswajalność. Oczywiście nie jest to lek na wszystkie choroby, wszystkie schorzenia, dlatego zadbać powinniśmy zarówno o zdrową dietę, jak i aktywność fizyczną. Kurkuma pomoże nam jednak w utrzymaniu doskonałego zdrowia, zapobiegnie powstawaniu różnych chorób, a także pomoże je skutecznie zwalczyć.

5 comments on “Indyjska przyprawa o właściwościach zdrowotnych, które zostały potwierdzone badaniami

  1. Naprawdę świetna, w kuchni i w apteczne. Kupuję regularnie, najlepiej korzeń ale również w postaci proszku:)

  2. Od dawna kurkuma słynie z właściwości zdrowotnych. Panuje przekonanie, że niekóre ludy nie chorują na raka, ponieważ w ich rejonie rośnie ona w warunkach naturlanych, a tym samym jedzą ją codziennie, dlatego zniszczone zostają komórki rakowe.

  3. Problem u mnie taki, że nigdzie nie mogę jej kupić w formie świeżego korzenia, jednynie w postaci mielonej, a to już nie to samo.

  4. Fajna przyprawa, używam, ale nie miałam pojęcia, że tyle działa w naszym organiźmie dobrego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.