blimages

Błonnik, czyli jak zapewnić sobie zrównoważoną dietę

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Zdrowa, zrównoważona i skuteczna dieta jest niezwykle ważnym elementem naszego życia. Chroni nas przed wieloma chorobami, oraz poprawia ogólne samopoczucie. Spożywanie błonnika zapewnia ogromną ilość korzyści dla naszego zdrowia, dlatego powinien znaleźć się on w diecie każdego z nas.

Składniki błonnika pokarmowego

Błonnik pokarmowy zwany jest również włóknem pokarmowym. To nic innego jak roślinne wielocukry oraz ligniny, jakie odporne są na działanie znajdujących się w organizmie enzymów trawiennych. Ich cechą charakterystyczną jest to, że doskonale regulują funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego, a także poprawiają rozwój mikroflory jelitowej.

Skład błonnika obejmuje związki:

  • Polisacharydy jak na przykład celuloza, hemicelulozy, pektyny, guma
  • Niepolisaharydy, czyli lignina i kutyna.

Warto mieć na uwadze, że skład błonnika w znacznej mierze zależy od tego, z jakiego gatunku roślin pochodzi, a także czy wytworzony został z nasion, owoców, czy też części podziemnych.

Najbardziej charakterystycznym składnikiem błonnika jest skrobia oporna. Nie występuje ona w przyrodzie, lecz powstaje w chwili, kiedy następuje ogrzewanie produktów skrobiowych. Należy nadmienić, że skrobia tego typu jest odporna na działanie enzymów trawiennych.

Znajdziemy ją w:

  • Płatkach śniadaniowych
  • Makaronach
  • Produktach zbożowych

 

Zalety błonnika w codziennej diecie

Regularne, codzienne spożywanie błonnika niesie ogromną ilość korzyści dla naszego organizmu.  Najbardziej istotny jest jego podział na frakcję nierozpuszczalną oraz rozpuszczalną. Obie frakcje mają inne właściwości, dlatego:

·         Błonnik rozpuszczalny wytwarza galaretowaty żel, cechujący się znaczną objętością. Jest on niemal w całości degradowany przez mikroflorę a także ma sporą wartość energetyczną.

·         Błonnik nierozpuszczalny ma dużą zdolność pochłaniana wody.

Aby nasza dieta była w pełni zrównoważona błonnik bez wątpienia powinien się w niej znaleźć.

Jeśli błonnik występuje w zbyt małej ilości mogą tworzyć się choroby:

·         Zaparcia

·         Otyłość

·         Cukrzyca

·         Kamienica żółciowa

·         Nowotwór jelita grubego

·         Zapalenie wyrostka robaczkowego

 

Należy pamiętać, że nie każdy z nas może sięgnąć po duże ilości błonnika w swojej diecie.

Istnieją przeciwwskazania takie jak:

 

·         Wrzody żołądka

·         Choroby zakaźne

·         Stany zapalne trzustki

·         Stany zapalne jelit

·         Niedobór składników mineralnych

Najważniejsze źródła błonnika

 

Kiedy twoja dieta jest uboga w błonnik na pewno warto sięgnąć po produkty takie jak:

 

  • Pieczywo razowe
  • Pieczywo pełnoziarniste
  • Otręby
  • Kasze
  • Warzywa
  • Owoce
  • Orzechy
  • Migdały
  • Nasiona lnu
  • Nasiona dyni
  • Makaron razowy

 

Błonnik a wpływ na nasz organizm

 

  • Wspomaga pracę przewodu pokarmowego
  • Powoduje uczucie sytości, co sprawia, że łatwiej i skuteczniej możemy się odchudzać
  • Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi
  • Zwiększa wydalenie tłuszczy
  • Jest bogaty w witaminy antyoksydacyjne
  • Tworzy znakomite podłoże dla rozwoju właściwej flory bakteryjnej jelit
  • Hamuje wchłanianie szkodliwych substancji powstających w wyniku procesów fermentacji i gnilnych
  • Obniża ryzyko zachorowań na raka i chorobę wieńcową serca
  • Poprawia samopoczucie, koncentrację, (niweluje zmęczenie, apatię i senność)
  • Usuwa toksyny z organizmu
  • Wspomaga odchudzanie, bez negatywnego efektu jo – jo

 

 

5 comments on “Błonnik, czyli jak zapewnić sobie zrównoważoną dietę

  1. Błonnik pokarmowy jest dzisiaj bardzo niedoceniany. Wolimy się suplementować niż zmienić swoje nawyki żywieniowe… Czytałam też o błonniku pokarmowym na kcalmar.com/blog/2016/11/17/blonnik-pokarmowy-w-roli-glownej-dobry-nie-tylko-na-odchudzanie/ . Pamiętajcie też, że nie zawsze błonnik jest dobry, jeśli np. jesteście na coś chorzy. Sprawdzcie sobie na tym blogu kiedy dokładnie warto zwiększyć jego udział w diecie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.